بدافزار چیست؟
بدافزار مخفف عبارت “Malicious Software” به معنی نرمافزار مخرب است. بدافزار یک برنامه یا فایلی است که برای آسیب رساندن به سیستمهای رایانهای یا سرقت اطلاعات طراحی شده است. بدافزار میتواند از طریق ایمیل، دانلود فایلها از اینترنت یا کلیک بر روی پیوندهای مخرب منتشر شود. در این مقاله در کارینا سکوریتی به توضیح درباره بد افزار، معرفی انواع بد افزار و روش های مقاله با بد افزار پرداختیم، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
انواع بدافزار
بدافزار انواع مختلفی دارد، از جمله:
- ویروس: ویروس یک نوع بدافزار است که میتواند خود را به فایلهای دیگر کپی کند و به این ترتیب گسترش یابد. ویروسها میتوانند باعث خرابی سیستمهای رایانهای، سرقت اطلاعات یا انتشار اطلاعات نادرست شوند.
- کرم: کرم یک نوع بدافزار است که میتواند از طریق شبکههای رایانهای گسترش یابد. کرمها میتوانند باعث خرابی سیستمهای رایانهای، سرقت اطلاعات یا انتشار اطلاعات نادرست شوند.
- تروجان: تروجان یک نوع بدافزار است که به ظاهر بیضرر است، اما در واقع میتواند به سیستمهای رایانهای آسیب برساند. تروجانها اغلب با برنامههای کاربردی واقعی مخفی میشوند و زمانی که کاربر برنامه را اجرا میکند، فعال میشوند.
- جاسوسافزار: جاسوسافزار یک نوع بدافزار است که برای جمعآوری اطلاعات شخصی از کاربران طراحی شده است. جاسوسافزار میتواند اطلاعات مانند آدرسهای ایمیل، گذرواژهها، شمارههای کارت اعتباری و سابقه مرور را جمعآوری کند.
- بدافزار تبلیغاتی: بدافزار تبلیغاتی یک نوع بدافزار است که برای نمایش تبلیغات ناخواسته در دستگاههای کاربران طراحی شده است. بدافزار تبلیغاتی میتواند باعث کند شدن عملکرد دستگاهها و نمایش تبلیغات ناخواسته در مرورگرهای وب شود.
- بدافزار مخرب: بدافزار مخرب یک نوع بدافزار است که برای آسیب رساندن به سیستمهای رایانهای طراحی شده است. بدافزار مخرب میتواند باعث خرابی سیستمهای رایانهای، سرقت اطلاعات یا انتشار اطلاعات نادرست شود.
- بدافزاربات نت:بات نت شبکه ای ازربات ها هستند که برای اجرای سیل گسترده ای از حملات کنترل ازراه دور مانند حملات DDOS به کار برده می شوند.
- بدافزار روت کیت:این بدافزارمدیریت کامل سیستم قربانی رادر اختیارعوامل کنترل از راه دورقرارمی دهد.روت کیت ها را میتوان به برنامه ها ،هسته ها وسیستم عامل ها تزریق کرد.
- بدافزاروایپر:بدافزاروایپر باهدف پاک کردن اطلاعات کاربرو اطمینان از عدم امکان بازیابی آن کار می کند.این بدافزار با ازبین بردن اطلاعات شبکه های کامپیوتری در بخش های خصوصی و دولتی مورد استفاده قرار می گیرد.
- بدافزار کی لاگر:کی لاگر ها نوعی نرم افزار جاسوسی است که برفعالیت کاربر نظارت می کند وباعث دسترسی مجرم به داده های حیاتی مثل رمز عبور، اطلاعات بانکی وسایراطلاعات حساس را فراهم می کنند.
- بدافزار ارز دیجیتال:بدافزار ارز دیجیتال که با اسم های بدافزار کریپتو یا بدافزار استخراج رمزنگاری نام گزاری شده اند با هدف استخراج رمزارز های قربانی روی سیستم عاملشان نصب می شوند و باعث می شوند قربانی نه تنها سود نکند بلکه متحمل ضرر های شدید شوند.
چگونه تشخیص دهیم سیستم به بعد افزار آلوده شده است؟
کرش کردن سیستم
ممکن است برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که سیستم شما دائما فریز شده و صفحه ی آبی مرگ معروف ویندوز را به نمایش آورد، این صفحه آبی رنگ زمانی نمایش داده می شود که سیستم های ویندوزی با خطایی مرگبار روبه رو شده باشند. در این حالت میگویند که سیستم کرش شده و به بدافزارآلوده شده است.
کند شدن کامپیوتر
یکی از بارز ترین نشانه های وجود بد افزار روی سیستم، کند شدن سرعت سیستم عامل است. فرقی نمیکند که در حال وب گردی بوده یا از آپ هایی که روزانه برای کارهای مختلفتان استفاده می کنید باشید،متوجه می شوید که منابع سیستم به شکل نا متعارفی درگیرشده یاحتی فن دستگاه با تمام سرعت می چرخد، نشانه ای واضح از این است که چیزی درپس زمینه مشغول به استفاده از منابع سیستم است.
این اتفاق معمولا زمانی می افتند که کامپیوتر شما تبدیل به یک بات نت شده و به عبارت دیگرسر از شبکه ای از کامپیوترهای به زنجیر کشیده شده درآورده که از آن ها برای پیاد سازی حملات DDOS، ارسال انبوه اسپم یا استخراج رمز ارز استفاده می شود.
از کار افتادن آنتی ویروس
بعضی ازوقت ها ممکن است آنتی ویروس به طور کامل از کار افتاده شده و نتوان آن را مجددا راه اندازی کرد. در این حالت، یک بدافزار نوظهور و قدرتمند با دور زدن الگوریتم های آنتی ویروس توانسته است که آن را غیر فعال کند.
نمایش دائمی تبلیغات
تبلیغات پاپ آپ یکی از نشانه های آلودگی به بدافزار به حساب می آیند. وقتی این چنین تبلیغات مزاحم وآزاردهنده را مشاهده می کنید، متوجه میشوید که سیستم دچار بدافزاری به نام تبلیغ افزار(Adware) شده است. اما بابد توجه داشته باشید که پیامد های آلوده شدن سیستم به این نوع بدافزار، صرفا نشان دادن تبلیغات مزاحم نبوده واین پاپ آپ ها معمولا بدافزارهای پنهان دیگری را نیز با خود به همراه می آورند.
تغیرتنظیمات مروگر
اگر متوجه شدهاید که صفحه خانه یا هوم مرورگر تغییر کرده و حالا نوارهای ابزار، افزونهها و پلاگینهایی تازه را به نمایش درمیآورد، احتمالا به یک جور بدافزار آلوده شده باشید. دلایل وقوع چنین اتفاقی متغیر است، اما معمولا بدین معناست که روی یکی از آن پاپآپهای «تبریک میگوییم!» کلیک و به شکلی ناخواسته، بدافزاری را دانلود کردهاید.
کمبود فضای دیسک
سیستم شما ممکن است به بدافزاری با نام بسته افزار(Bundleware) آلوده شده و درون هارد درایو سیستم پنهان شوند. دراین حالت شما خطای کمبود فضای دیسک را دریافت خواهید کرد.
عدم دسترسی به فایل ها یا تمام سیستم
این یکی از اصلیترین نشانههای آلودگی به باجافزار است. هکرها یک متن روی دسکتاپ کامپیوتر میگذارند یا تصویر پسزمینه آن را تغییر میدهند تا متن باجگیری را به نمایش درآورد. در چنین متنی، معمولا به اطلاعتان میرسد که دادههایتان رمزنگاری شدهاند و برای دسترسی دوباره به آن ها ، باید مبلغ مشخصی را بپردازید.
چگونه با بدافزار مقابله کنیم؟
برای مقابله با بدافزار، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- از نرمافزارهای امنیتی استفاده کنید: نرمافزارهای امنیتی میتوانند به شما کمک کنند تا از دستگاههای خود در برابر بدافزار محافظت کنید.
- از ایمیلها و وبسایتهای ناشناس خودداری کنید: اگر ایمیل یا وبسایتی از شما درخواست اطلاعات شخصی میکند، قبل از ارائه اطلاعات خود، هویت فرستنده یا صاحب وبسایت را تأیید کنید.
- به آدرس ایمیل فرستنده توجه کنید: آدرس ایمیل فرستنده را به دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید که از سازمان معتبری است.
- به لینکها و پیوندهای موجود در ایمیلها کلیک نکنید: قبل از کلیک بر روی لینکها یا پیوندهای موجود در ایمیلها، آدرس URL را بررسی کنید تا مطمئن شوید که به وبسایت معتبری هدایت میشوید.
- از آخرین نسخه نرمافزارهای خود استفاده کنید: نرمافزارهای قدیمی اغلب دارای آسیبپذیریهایی هستند که توسط بدافزار مورد استفاده قرار میگیرند.
- پشتیبانگیری از دادههای خود را انجام دهید: در صورت آلوده شدن دستگاه شما به بدافزار، میتوانید با بازیابی دادههای خود از نسخه پشتیبان، از دست دادن دادهها جلوگیری کنید.
نتیجهگیری
بدافزار یک تهدید جدی برای امنیت سایبری است. با آگاهی از انواع بدافزار و انجام اقدامات احتیاطی، میتوانید از خود در برابر بدافزار محافظت کنید. در این مقاله در کارینا سکوریتی به توضیح درباره بد افزار پرداختیم و به روش های جلوگیری یا مقابله با آن و انواع آن پرداختیم، در صورتی که نیاز به مشاوره در زمینه مقابله یا جلوگیری از بد افزار یا پاک سازی بد افزار از روی سیستم های خود را داشتید میتوانید با ما تماس گرفته یا در بخش کامنت ها اطلاعات تماس خود را برای ما ارسال کنید تا در سریعترین زمان با شما تماس و مشکل شما را رفع کنیم.